Kam ide pozornosť, tam ide energia a tam sa odohráva život

Človek sa trápi, pretože sa naučil, ako to robiť.

Osho

„Kam ide pozornosť, tam ide energia a tam sa odohráva život“. Táto jednoduchá informácia sa pre mňa stala kľúčom, kľúčom najkľúčovejším, kľúčom k ďalším kľúčom.

Kam ide pozornosť a ako následne ovplyvňuje naše životy, veľmi zrozumiteľne popisuje psychologický systém Enneagram. Popisuje 9 rôznych vzorcov konania, prežívania a myslenia. V pozadí každého z 9 vzorcov stojí presvedčenie o tom, čo človek potrebuje k prežitiu a ku spokojnému životu.

Škatuľkovanie ľudí na 9 typov? Je vôbec možné aby existovalo len 9 druhov ľudí? Nie, neexistuje. Každý človek je jedinečný, neopakovateľný. Enneagram popisuje 9 štruktúr, 9 obranných obalov, ktoré sme použili na svoju ochranu. Každá ľudská bytosť si v procese vývoja, výchovy a  získaných skúseností buduje určitú stratégiu, ktorou si zabezpečuje lásku, uznanie, prijatie. Nie je to proces vedomý. A keď dospejeme, takto vytvorený obal – sebaobraz – je tak silný, že už ani nevieme odlíšiť  skutočné JA od nánosov nášho ega.

Pomocou Enneagramu sa učíme rozpoznávať kam je nasmerovaný reflektor našej pozornosti, čo osvetľuje  a čo ostáva v TME. A tiež ako to majú ľudia okolo nás. Enneagram poskytuje mapu, ktorá nám pomáha orientovať sa v sebe aj v ostatných.

Ak mám pozornosť zameranú na nedostatky, budem všade vidieť chyby a nedokonalosť. Prejavom je NEUSTÁLA kritika. A asi chápeme, že veľa radosti nám to do života neprinesie. Mne, ani mojim blízkym.

Ak mám reflektor zameraný na moc a kontrolu, vidím všade to, čo ohrozuje moju moc a schopnosť kontroly. Prejavom je snaha dostať VŠETKO pod kontrolu bez ohľadu na cenu, akú za to platím ja a moje okolie. Mimochodom, bezohľadnosť je veľmi charakteristickou črtou tohto typu stratégie.

A čo také pomáhanie? To je predsa fajn, ak mám pozornosť zameranú na potreby druhých a ich napĺňanie. Bolo by to fajn, ak by za tým nebola závislosť. Pocit vlastnej hodnoty závisí od toho, či je moja pomoc ocenená a ja tým pádom prijatá. Ak nie, prichádza dráma a emocionálne vydieranie. A to už také fajn nie je.

Nie je horšia ani lepšia osobnostná stratégia. Nie je ani tak dôležité, kde máme zameranú pozornosť, ako to, čo z toho nám skutočne prospieva a čo nie. A aké škody nám v životoch spôsobuje nátlak, ktorý sami na seba vyvíjame cez sebaobraz, ktorý sme si vytvorili. Ó áno, ten nátlak páchame MY sami na sebe! „Musíš, malo by sa, nesmieš, nemôžeš…“  sú nátlakové metódy sebaobrazu (= ega). Mimoriadne účinné mimochodom. Ale to asi každý z nás dôverne pozná.

Realita, ktorú vidíme, je v podstate len malá časť reality, ktorú osvetlil REFLEKTOR našej pozornosti. Ak dokážeme meniť zameranie našej pozornosti, meníme smer energie a tým meníme náš život. A o to tu ide.

Osobnostný rozvoj pomocou Enneagramu spočíva v rozpoznávaní nášho sebaobrazu a filtra, ktorý sme nasadili na svoje okuliare. A následne v  uvoľňovaní od nežiadúcich návykov.  Popritom začíname lepšie rozumieť aj filtrom ľudí okolo seba. A meniť SEBA. Nikoho iného totiž nezmeníme.

Spôsobov je veľa. Enneagram je jeden z nich. Neodmietam iné.  Nič komplexnejšie, ucelenejšie ako Enneagram nepoznám. Poskladal mi všetky doterajšie čriepky poznania do celistvého obrazu.

Ak vás to zaujalo, pozrite aktuálnu ponuku kurzov a seminárov na našej podstránke Enneagram.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *