Zmena vs Transformácia

20 mesiacov dozadu. Sedela som na víkendovom systemickom kurze „Zmena vs Transformácia“ a hovorila si, že bolo Ti to treba? Unavená, upachtená. Voľný víkend by sa hodil viac.  Pár dní na to bol u nás zachytený prvý korona prípad a krátko na to vyhlásený lockdown.

Vnímala som to ako záležitosť na pár týždňov. Dohodnuté termíny som poposúvala na koniec marca, výlety odsunula na máj, inú možnosť som si nepripúšťala. Až časom sa začala vnímať, že toto nie je zmena.

V zmene vieme čo má byť na konci, vieme ako má vyzerať výsledný stav. Vieme k čomu smerujeme, čo má byť na konci. V transformácii je niečo definitívne OVER. Niečo odchádza, aby sa mohlo zrodiť niečo nové.

Kadečo sme zvykli bombasticky nazývať transformáciou, v skutočnosti to stále boli len zmeny. Aj keď robustné, masívnejšie, stále len zmeny. Riadené a pod kontrolou.

 

Vďaka korone a blogovaniu som objavila Dianu Rusnákovú a cez ňu sa opäť vrátila k Theory U od Otta Sharmera (https://dianarusnakova.sk/blog).  Keď som s Theory U stretla prvý krát, vnímala som to ako abstrakt. Na nejakej úrovni ma to hlboko oslovovalo, aj som čo to rozumela, ale akože čo s tým?

A to je ten problém. Tu „rozumieť“ nepomôže. Theory U ukazuje cestu, niečo ako mapu, cez ktorú sa vieme zorientovať v transformačnej hmle. Hovorí o 4 úrovniach pozornosti, pričom každá prináša iné výsledky:

1.) „To poznám“ je spôsob pozornosti a počúvania, kedy sa snažíme zachytiť to čo už poznáme a len si to snažíme potvrdiť. Vnímame fakty, detaily, robíme úsudky. Sharmer to nazýva „downloading“, počúvame, aby sme si potvrdili čo už vieme. Čo nezapadne do programu, odmietneme.

2.) „Ó, aké zaujímavé“ nám otvára hlavu. Počúvame a vnímame so zvedavosťou, otvárame sa novým pohľadom a snažíme sa preskúmať to nové. Prepneme sa z hodnotiaceho módu do objavujúceho, kladieme otázky, objavujeme, rozširujeme si obzory.

3.) „Viem, ako sa cítiš“ je o empatickom počúvaní. Ideme hlbšie, zabudneme na seba, naša pozornosť ide plne k tomu druhému, naciťujeme sa a vnímame situáciu očami druhého. Vnímame aj to čo nebolo povedané. Používame iný zdroj inteligencie, otvárame svoje srdce. To isté platí vo vzťahu samého k sebe.

Otvorená hlava a otvorené srdce nás otvárajú novému. Nový pohľad prináša nové možnosti. Otto Sharmer hovorí, že skutočná transformácia je možná až vtedy, ak zmeníme miesto, z ktorého konáme. Až keď sa udeje niečo ako vnútorný „shift“. Nedeje sa vo vrchných vrstvách, o ktorých hovoria tie prvé tri úrovne pozornosti. Deje sa cez hĺbkový ponor do tmavej hlbočiny, do veľkého NEVIEM.

Korona nás tam ponorila. Najskôr len namočila, aby nám nakoniec podržala hlavu pod vodou tak dlho, kým nevzdáme márne pokusy od toho utiecť.

4.) „Neviem to vyjadriť“ je pocit, kedy vo vnútri počujete jasnú správu a neviete ju dať do slov. Ani nepotrebujete. Tak je jasná. Tento typ pozornosti je o počúvaní vnútorného hlasu, o zmene, ktorá sa udeje vo vnútri. A vy zrazu viete, že viete a ste s tým v súlade. A práve tento typ „počúvania“  je kľúčový pre prechod oblasťou NEVIEM.

V rámuse našej hlavy, v cvale a s kalendárom plným aktivít a povinností, k tomu nemáme prístup. A keď aj áno, nanajvýš počujeme nejaké pípnutie, ktoré hneď prehlušíme niečím zaujímavejším. Niečím hmatateľnejším.

Ten záhadný transformačný obrat sa deje až momentom, keď sa spojíme sami so sebou. Neudeje sa keď nepustíme. Kým nevzdáme všetky snahy niečo s tým robiť. Keď prestaneme zrušené plány nahrádzať novými plánmi, prekazené aktivity nahrádzať novými aktivitami, kým to nevzdáme unavení neustálym usilovaním sa.

 

Počúvam to už dlho z každej strany. Minulý rok nám postupne oslabil, tento najskôr pritlačil k múru a teraz si už kreslí novú líniu, s nami, či bez nás. Buď ideme s vlnou alebo sa ešte priečime. Je to odovzdanie podobné tomu ako keď po dlhšom plávaní v mori si ľahnete na chrbát. S dôverou k vode a s dôverou k sebe.

Týka sa to aj mňa. Odmlčala som sa. Moja pozornosť sa viac otočila k ľuďom samotným. Neplánovala som, stalo sa. Ako hovorí Otto Sharmer, nemôžeme transformovať systém nad úroveň, na ktorej sa nachádzame my sami. Zmena začína zmenou v nás.

Pár mesiacov pred koronou sme rozbehli Beelong community & networking, platformu na spájanie a prepájanie ľudí v procese zmeny. Ani som netušila, ako veľmi sa budeme potrebovať.

Ak sa o štyroch úrovniach počúvania chcete dozvedieť viac, pozrite aj článok Kataríny Belkovej, ktorý vznikol v rámci našej spoločnej iniciatívy Reinventing leadership:

https://dianarusnakova.sk/blog/4-%C3%BArovne-po%C4%8D%C3%BAvania-ako-leadership-n%C3%A1stroj

Comments are closed.