Rozostrený obraz

Ľuďom sa nechce, písala som vlani v máji. Ľuďom sa nechce vrátiť k „normálu“, ako sme ho poznali pred koronou.

GREAT RESIGNATION TIME, tak pomenoval Gallup Institute výsledky aktuálneho prieskumu. Takmer polovica US pracujúcej populácie sa obzerá po novej práci, možno po úplne nových možnostiach. Ten istý prieskum ukázal aj GREAT DISCONTENT, obrovskú mieru nespokojnosti. Podobné signály vidíme aj okolo. Profesia hlási historicky najvyšší počet otvorených pozícii a meniace sa požiadavky ľudí na prácu.

Zastavili sme sa a získali odstup. Možno už celkom jasne vidíme, čo nechceme. O dosť menej jasno máme v tom, čo namiesto toho. Máme akoby rozostrený obraz.

 

V transformačných zmenách je toto zákonitá fáza. Vlastne „normál“ dalo by sa povedať. Niečo odišlo a to nové tu ešte nie je. V priestore medzi tým je veľa NEVIEM.

Je tu však pár možnosti, ako vniesť viac jasnosti do nejasnosti:

SPOZNAŤ SVOJE ZDROJE, o čo sa vieme oprieť, bez ohľadu na to čo robíme a kam ideme. A úplne najlepšie začať od TALENTOV. Čo máme dané do výbavy, kedy dávame to najlepšie zo seba. V čom je naša sila a unikátnosť. Toto je čas kedy sa naozaj môže hodiť profi pomoc, ako je Gallup Stregnts Finder. Prevedie vás tým Katarína Medvecová Plichtová alebo Ivan Košalko.

 

VYJSŤ ZO SVOJEJ BUBLINY. Kruh udusí. Otvoriť sa novým podnetom, ľuďom a témam, ktoré nás priťahujú.

 

SIEŤOVAŤ SA A PREPÁJAŤ. On-line nám to značne uľahčuje. Be{e}long community&network sme vytvárali s týmto zámerom, na podporu ľudí v zmene. Netušili sme, že bude taká masívna.

 

SKÚŠAŤ NOVÉ MOŽNOSTÍ. Objavovať a experimentovať. Čo nové sa tu vynára? CLARITY COMES FROM ACTION.

 

A keď nevieme kam namieriť action, treba začať o tom hovoriť. HOVORIŤ O TOM ČO CHCEME. Aj keď nevieme presne čo to má byť. K čomu nás to ťahá, o čom snívame. Hovorím tomu vypúšťanie balónikov. Nikdy nevieme, kto počúva 😊 a otvorí nám dvere, o ktorých ani netušíme, že sú.

 

PRESKÚMAVAŤ čo naozaj chcem, akú kvalitu bytia a žitia hľadám. POCTIVO. Aby som nevymenila Frantu kerý chlastá za Tondu, kerý pije. S profesionálnym koučom to ide ľahšie. Aj v tomto sa pootvárali nové možnosti. Anita Kardum počas krízy vytvorila LemonCoaching, združuje 150 koučov s ponukou PRO BONO koučingu. S podobnou ponukou je tu aj Be{e}long community & network, ktorú sme vytvorili na podporu ľudí v procese zmeny.

 

V neposlednom rade treba dobre preskúmať to, či to nie je len veľká únava. VEĽKÁ ÚNAVA SI PÝTA VEĽKÝ ODDYCH. Veľa sme toho museli ustáť v krátkom čase. Mnoho ľudí hlási, že potrebuje dlhšie voľno ako len obligátnu letnú dovolenku. Doprajte si ho skôr ako urobíte rýchle rezy a zabuchnete dvere.

Ja sama som sa toto leto musela vypnúť na dlhšie ako obvykle. A potom ešte raz.

Hlásim návrat. Mojím talentom je prepájať a spájať a uvoľňovať tlak zo zmeny. Dajte vedieť ako môžem pomôcť.

P.S.:

Keď chceme porozumieť tomu, čo sa dnes deje na trhu práce, treba sa pozrieť na to, čo sa dialo minulý rok. O tom v skratke bol rozhovor pre videomagazín denníka Pravda.

https://zena.pravda.sk/ludia/clanok/600539-tuzba-po-zmenach-v-kariere-ide-napriec-generaciami-hitom-bude-praca-odkialkolvek/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

 

Comments are closed.